Colposcopia reprezintă o metodă de examinare a colului uterin care se efectuează cu ajutorul unui microscop special, numit colposcop.
Ea este utilă în examinarea mucoasei care acoperă colul pe suprafaţa lui situată în vagin (denumită “exocol”).
Spre deosebire de exocol, canalul endocervical se poate vizualiza şi examina colposcopic numai în anumite situaţii, respectiv la persoane la care orificiul cervical extern permite o manevră suplimentară de utilizare a unui specul de endocol (de obicei tinere care au născut pe cale naturală) şi numai în porţiunea iniţială a acestuia.
Un element anatomic important de vizualizat și examinat colposcoic este joncțiunea scuamo-cilindrică ce reprezintă zona de graniță dintre două tipuri de țesuturi de la nivelul colului uterin: epiteliul scuamos și epiteliul glandular. Joncțiunea scuamo-cilindrică reprezintă locul în care debutează procesele precanceroase.
- Colposcopia este definită ca “satisfăcătoare” atunci când pune în evidenţă joncţiunea scuamo-cilindrică şi “nesatisfăcătoare” atunci când joncţiunea scuamo-cilindrică este situată în endocol mai sus de porţiunea de canal endocervical care poate fi expusă şi examinată.
- Colposcopia impune simultan cu examinarea colului uterin și evaluarea mucoasei vaginale şi a vulvei.
- Colposcopia este indicată de medicul ginecolog atunci când examenul citologic Babeş-Papanicolaou sau aspectul colului la examenul ginecologic obişnuit semnalează o problemă care necesită o evaluare mai detaliată a acestui organ sau atunci când pacienta acuză sângerări neobişnuite şi la contactul sexual.
Tehnica
- Examenul colposcopic durează între 10 şi 20 de minute şi nu este nedureros.
- Iniţial, colposcopia decurge identic cu recoltarea citologiei: colul uterin este pus în evidenţă cu ajutorul unui specul vaginal.
- Medicul care efectuează colposcopia se poate uita direct în microscop sau pe un monitor care preia imaginea video în mişcare şi în timp real. Imaginea poate fi în cazul videocolposcopiei vizualizată simultan de către medic și pacientă.
- Aspectul colului este vizualizat după badijonarea colului inițial cu ser fiziologic apoi cu o soluţie slabă de acid acetic şi la final cu soluţie Lugol (iodată).
- Atunci când la colposcopie se identifică prezenţa unor zone anormale este necesară prelevarea unui fragment de ţesut (biopsie) pentru examen histopatologic. De obicei, se efectuează în prealabil o anestezie locală. După biopsie este posibilă sângerare redusă și de scurtă durată.