Markeri moleculari utilizați pentru optimizarea depistării precancerului de col

CITOLOGIE PLUS HPV

Diagnosticul displaziei de col uterin (leziunilor preneoplazice), se bazează pe identificarea unor modificări bine definite în structura epiteliului cervical cu ajutorul microscopiei optice. În ciuda specializării anatomo-patologilor şi a duratei experienţei în domeniu s-a demonstrate că pot apare diferenţe semnificative de interpretare între diferiți anatomo-patologi, atât în privinţa diagnosticului, cât şi în gradarea severităţii biopsiilor cervicale.

Anumite situații, cum ar fi atrofia, metaplazia imatură, inflamația severă însoțită de modificări epiteliale reactive, leziunile CIN de dimensiuni foarte mici, reprezintă dificultăți importante de diagnostic histopatologic. Sub- sau supraestimarea diagnosticului CIN schimbă hotărâtor conduita medicală și are repercursiuni importante asupra pacientelor.

Pentru tranșarea acestor situații actual se poate recurge la utilizarea markerilor moleculari dintre care cei mai studiați sunt: p16ink4a, Ki-67 și colorația imunocitochimică duală p16/Ki-67. Spre deosebire de markerii deja cunoscuți în alte boli, care se recoltează în majoritatea lor din sânge, aici este vorba de o evaluare imunocitochimică care se realizează pe frotiuri citologice obținute similar cu cele pentru evaluarea citologică standard. Recoltarea este identică cu cea pentru examenul citologic Babeș-Papanicolaou – convențional sau în mediu lichid, în ultimul caz putându-se utiliza, atunci când este disponibil, lichidul rezidual de la citologia inițială.

p16ink4a este cel mai important marker pentru colul uterin.

  • p16ink4a este un inhibitor al kinazei cyclin dependente, o proteină implicată în mecanismul de reglare a ciclului celular, este supraexprimată în celulele cervicale transformate de HPV cu risc înalt, ca o consecință a inactivării funcționale a pRb de către E7.
  • În secțiunile histologice cu leziuni HPV induse p16ink4a se exprimă intens, cu pattern difuz continuu și reprezintă un biomarker foarte util în identificarea acelor celule cu expresie activată a oncogenelor HPV.
  • Numeroase studii au demonstrat că detecţia p16INK4a prin colorare imunohistochimică a preparatelor histologice îmbunătăţeşte reproductibilitatea diagnosticului leziunilor intraepiteliale și scade în acest fel variabilitatea interobservatori.
  • Deși diagnosticul histopatologic se formulează în principal pe preparate colorate hematoxilină-eozină, întrucât scopul principal în evaluarea biopsiilor de col este identificarea corectă a leziunilor cu risc înalt pentru progresie către cancer invaziv, coloraţia imunohistochimică p16INK4a trebuie privită ca un mijloc diagnostic adiţional modern şi obiectiv deosebit de util.

Ki67/MIB1, marker de proliferare nucleară.

  • Fiind o proteină nucleară, antigenul Ki67 etichetează toate celulele ce participă activ la diviziunea celulară, respectiv faza G1 (pre-sinteza ADN), faza S (sinteza ADN), G2 (post-sinteza) şi M (mitoza).
  • Ki67/MIB1 este negativ în modificările reactive și atrofice fiind cel mai util marker în tranșarea diagnosticului diferențial între atrofie și leziunile intraepiteliale de grad înalt asociate cu atrofia.

Dubla marcare p16/Ki-67 (testul CINtec PLUS)

  • Acest dublu marker de imunocitochimie oferă o alternativă de conduită față de recomandarea clasică generală pentru colposcopie. Rezultatul pozitiv al testului reprezintă o recomandare pentru evaluare colposcopică, iar cel negativ permite menținerea unei supravegheri citologice
  • Indicațiile acestui marker sunt:
    – rezultatele citologice de grad minor, interpretate ASC-US sau LSIL, la persoane tinere, la care nu se efectuează de rutină testarea HPV;
    – rezultatele pozitive la testarea HPV pentru tipurile cu risc înalt, cu examen citologic asociat normal (negativ) indiferent de vârstă.

Acest tip de rezultate reprezintă peste 90% din situațiile medicale față de care trebuie stabilit un plan individual de continuare a investigațiilor sau de menținere a supravegherii.